Pożyczka dla samotnej matki

Wśród wielu różnego rodzaju kredytów oraz pożyczek oferowanych nam przez banki, możemy również zetknąć się z pożyczkami dla samotnych matek. Obecnie na rynku istnieje wiele placówek udzielających takiej pomocy gotówkowej, która w głównej mierze skierowana jest do osób samotnie wychowujących dzieci.

Pożyczki dla samotnych matek są specyficznymi rodzajami pożyczek, które niewątpliwie mają na celu przede wszystkim danie szansy samotnym matkom na posiadanie własnego domu czy mieszkania, a więc na stworzenie odpowiednich warunków do wychowywania dzieci. Taka pożyczka już w samym swoim założeniu jest znacznie łatwiejsza do spłaty niż standardowy kredyt hipoteczny. Oczywiście niekiedy są to także kredyty z długim terminem spłaty, okres kredytowania bowiem może wynosić nawet do kilkudziesięciu lat.

Samotne matki również zatem mogą skorzystać z pomocy finansowej oferowanej przez banki, a co więcej, mogą w ten sposób stworzyć swoim pociechom normalny dom. Kredyty takie skierowane są zarówno do matek, jak i do ojców, którym także przyszło samotnie wychowywać dzieci. Osoby takie mogą liczyć na szybki zastrzyk gotówki, chociaż trzeba wiedzieć, że w wielu wypadkach takie kredyty są kredytami wysoko oprocentowanymi.

Banki wydają się doskonale jednak rozumieć, że z reguły jeden z rodziców ma niższą zdolność kredytową niż jak to jest w przypadku małżeństwa (przy założeniu, że rodzic ten pracuje). Dlatego kredyty dla osób samotnie wychowujących dzieci są udzielane na nieco innych zasadach niż kredyty hipoteczne, mieszkaniowe czy samochodowe.

Samotni rodzice mogą ponadto liczyć na specjalne kredyty, udzielane w ramach powszechnie znanego programu “Rodzina na swoim”. Program ten jest w  głównej mierze skierowany do samotnych matek oraz ojców, posiadających dziecko uczące się (do dwudziestego piątego roku życia). W ramach takiego kredytu można liczyć na dopłaty do comiesięcznej raty kredytu, które są dokładane przez Skarb Państwa. Kredyty dla samotnych matek wydają się być coraz powszechniejsze, przede wszystkim dlatego, iż z roku na rok odnotowywany jest wzrost gospodarstw domowych, w których matki bądź ojcowie są zmuszeni do samotnego wychowania potomstwa.